5 Redenen Waarom Je Niet Afvalt na Je 40e

Gepubliceerd op 4 mei 2024 om 09:57

Naarmate we ouder worden, kunnen veel van ons merken dat het steeds moeilijker wordt om gewicht te verliezen, zelfs als we ons best doen met diëten en trainen. Voor velen van ons kan hormonale disbalans een belangrijke rol spelen bij dit frustrerende fenomeen.

5 Redenen Waarom Je Niet Afvalt na Je 40e: De Impact van Hormonale Disbalans

Hier zijn vijf redenen waarom je misschien moeite hebt om af te vallen na je 40e en hoe hormonale disbalans daarbij een rol kan spelen:

  1. Vertraagd metabolisme: Naarmate we ouder worden, neemt ons metabolisme van nature af. Dit kan leiden tot een verminderde calorieverbranding, zelfs als we dezelfde activiteitsniveaus behouden als voorheen. Hormonale veranderingen, zoals een afname van oestrogeen bij vrouwen en testosteron bij mannen, kunnen bijdragen aan deze vertraging van het metabolisme.

  2. Toename van vetopslag: Hormonale veranderingen na de leeftijd van 40 kunnen de manier waarop ons lichaam vet opslaat veranderen. Vrouwen kunnen bijvoorbeeld meer vet rond de buik ontwikkelen als gevolg van afnemende oestrogeenspiegels, terwijl mannen meer vet rond de taille kunnen zien door een afname van testosteron.

  3. Verstoord honger- en verzadigingsgevoel: Hormonen spelen een cruciale rol bij het reguleren van ons honger- en verzadigingsgevoel. Een disbalans in hormonen zoals leptine en ghreline kan leiden tot veranderingen in eetlust en voedselinname, wat het moeilijker kan maken om af te vallen.

  4. Verlies van spiermassa: Naarmate we ouder worden, ervaren we vaak een natuurlijk verlies van spiermassa, bekend als sarcopenie. Dit kan het moeilijker maken om calorieën te verbranden, omdat spieren meer energie verbruiken dan vetweefsel. Hormonale veranderingen, zoals een afname van groeihormoon, kunnen bijdragen aan dit verlies van spiermassa.

  5. Stress en slaapstoornissen: Hormonale disbalans kan ook worden beïnvloed door factoren zoals stress en slaapstoornissen, die op hun beurt het vermogen van ons lichaam om gewicht te verliezen kunnen belemmeren. Cortisol, het stresshormoon, kan bijvoorbeeld de bloedsuikerspiegel verhogen en de vetopslag bevorderen, wat gewichtsverlies bemoeilijkt.

Het is belangrijk om te onthouden dat gewichtsverlies na je 40e mogelijk is, zelfs met hormonale veranderingen.

Dankij mijn succesvolle "Your Best Body at 40+" programma zijn wij instaat jouw lichaam een reset te geven waardoor balans in hormonen hersteld en jouw lichaamsklok terug in de tijd wordt gezet. Meer weten? Plan een afspraak voor een gratis en vrijblijvende intake.